Artrose / slijtage klachten

In de gewrichten zit kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat een gewrichtsoppervlak glad is zodat er een soepele beweging mogelijk is. Wanneer het kraakbeen aangetast is, zorgt dit voor een beperking van de bewegelijkheid. Artrose is een degeneratieve aandoening aan het gewricht, wat betekent dat het kraakbeen is aangetast. Dit noemen we ook wel slijtage. Soms is deze slijtage zo erg dat de beschermende werking van het kraakbeen is verdwenen. Het gewricht kan dan worden aangetast.

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Om duidelijkheid te krijgen waar de artrose zit kan bij de dierenarts een röntgenfoto worden gemaakt. Pas wel op, soms er een forse artrose gezien worden op de foto, maar loopt het paard nog goed. Andersom kan dit ook, soms kan een milde artrose veel pijnklachten veroorzaken. Dit is per paard verschillend. Daarom is het super belangrijk dat er naast de röntgenfoto een volledig lichamelijk onderzoek uitgevoerd wordt. Uit dit onderzoek in combinatie met de foto kan een conclusie worden getrokken en een behandelplan voor opgesteld worden.

Symptomen

Artrose kan zich op veel manieren uiten. Maar wat je vaak ik gewrichten ziet is het volgende:

  • Kreupelheid
  • Moeite met opstarten, je paard moet echt even 15 min gelopen hebben voordat hij soepeler aanvoelt.
  • Zwelling in gewrichten (zwelling wordt aangemaakt om het gewricht te beschermen, door de druk van de zwelling krijg je pijn in het gewricht waardoor je rustig aan gaat doen)
  • Stijfheid in gewrichten
  • Na zware training veel stijfheid en zwelling in een gewricht

Oorzaken

De oorzaken van een artrose kunnen heel divers zijn.

  • Trauma kan zorgen voor kraakbeenschade
  • Overbelasting
  • Te snelle trainingsopbouw
  • Aanleg / erfelijke belasting
  • Ouderdom (normaal gesproken slijten al je gewrichten langzaam gedurende je ouder wordt)

Wat kan fysiotherapie doen?

Het slijtageproces van het kraakbeen kan niet meer teruggedraaid worden. De enige behandelingsmethode bij artrose is dan ook om het nog aanwezige kraakbeen zo gezond mogelijk te houden. Dat kun je doen door gedoseerd te bewegen. Rust is namelijk slecht voor kraakbeen. Bij belasting wordt het kraakbeen ingedrukt, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Zodra de druk wordt losgelaten, zuigt dit weefsel zich vol met voedingsstoffen. Deze ‘sponswerking’ zorgt ervoor dat het nog resterende kraakbeen minder snel slijt. Ook ontstekingsprocessen in het kraakbeen worden geremd door deze beweging. Daarom wordt er altijd gezegd dat een dier met artrose in beweging moet blijven.

Een ander veelgegeven advies is: overgewicht bestrijden. Iedere kilo gewichtsverlies een winst voor het  aangedane gewricht.

Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het opstellen van een behandelplan die precies aansluit bij de klachten van je paard. Zo weet je altijd of je niet te veel of te weinig belast. 

Ontstekingsremmers

De specialist zal, bij ernstige pijn, veelal proberen de ontsteking te bestrijden ontstekingsremmende medicatie of een injectie. De combinatie van deze medicatie met fysiotherapie vormt een perfecte basis voor het behandelen van artrose.