Het Sacro-Iliacale gewricht

Het SI (Sacro-Iliacale) gewricht is de plek in de rug van het paard waar de wervelkolom verbonden wordt met het bekken.

Bij elke beweging die je paard maakt (stappen, draven, galopperen, springen) wordt dit gewricht belast om krachten vanuit de achterbenen naar de rug te verplaatsen. Op deze manier komt je paard vooruit. 

Door de constante belasting op het SI gewricht, maar ook vanwege de bewegingen die wij van onze paarden vragen, is het niet gek dat er problemen in het SI gewricht kunnen ontstaan.

Problemen in dit gebied kunnen zich op verschillende manieren uiten. Het is super belangrijk dat de primaire oorzaak van de klacht gevonden wordt. SI problemen staan namelijk meestal niet op zichzelf, maar kunnen ook worden veroorzaakt of in stand gehouden worden door andere problemen (denk aan: peesproblemen, te snelle trainingsopbouw, te zwakke achterhand e.d.)

Symptomen

In het SI gewricht relatief weinig beweging plaats en het is bedekt onder een dikke laag spieren en vet. Het is niet mogelijk om je vinger op het gewricht te leggen. Pijn aan het SI gewricht uit zich vaak in vage klachten.

Het eerste wat de ruiter opvalt is een verandering in gedrag en manier van bewegen. Je paard is ineens minder voorwaarts en de kwaliteit van bewegen wordt minder.

Klachten worden vaak verergerd als het paard gereden wordt of als hij moet galopperen. Een paard met SI klachten hoeft niet perse kreupel te zijn. maar voelt vaak anders aan voor de ruiter. Klachten worden vaak langzaam aan erger.

Symptomen kunnen zijn:

  • Steigeren, bokken of staken tijdens rijden
  • Overspringen in galop
  • Niet willen aanspringen in galop
  • Rug wegdrukken
  • Moeite met ontspannen
  • Problemen met zijgangen
  • Niet willen springen
  • Bokken na de sprong
  • Moeite met onder plaatsen van de achterbenen op de volte
  • Verschil in bespiering van de achterhand

Oorzaken

  1. Een grote oorzaak van SI klachten is een trauma. Dit kan zijn vallen, uitglijden, vastliggen in de box etc. Door een trauma kan het gewricht gevoelig worden waardoor je paard ongelijkmatig gaat belasten. Door het ongelijkmatig belasten wordt de SI pijn in stand gehouden.
  2. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat springpaarden en dressuurpaarden een verhoogd  risico lopen op SI klachten door de grote mechanische krachten die het gewricht  te verwerken krijgt. Bij springen wordt het SI gewricht fors belast (opsprong) en vervolgens volledig opgestrekt (over de hindernis heen). Tijdens dressuur wordt het SI gewricht juist regelmatig volledig gebogen (passage/pirouette e.d.). Door deze langdurige eindstandige bewegingen kunnen klachten ontstaan.
  3. SI klachten zijn tevens vaak een secundaire klacht. Doordat een paard anders gaat bewegen door bijvoorbeeld een peesontsteking of een overbelasting in een ander gewricht (denk aan: kogel, spronggewricht e.d.). Door compensatie van een andere blessure kan er dus ook een probleem in het SI gewricht ontstaan.
  4. Ook zie je SI problemen veel bij jonge paarden, die nog niet voldoende kracht en stabiliteit hebben in de achterhand. Hierdoor worden de krachten nog niet optimaal overgebracht op de rug en is het SI gewricht het gewricht waar problemen ontstaan.
  5. Bij langdurige overbelasting kan het gewricht zelfs gaan ontsteken. Naar verloop van tijd ontstaat er dan een chronische gewrichtsontsteking met afname van kraakbeen en verandering van het gewrichtsoppervlak als gevolg.

De problemen zijn dus vaak een combinatie van factoren en het is super belangrijk om vast te stellen welk probleem primair is. Dit is de taak van de dierenarts of de fysiotherapeut.

Wat kan fysiotherapie doen?

Als er sprake is van een trauma en je paard is fors gevoelig op het SI gewricht, dan is het belangrijk om te weten of er geen afwijkingen zichtbaar zijn aan het SI gewricht. Dit kan een dierenarts in beeld brengen d.m.v. van röntgenfoto’s of een rectale echo. Diagnostiek blijft moeilijk, omdat het gewricht zo diep in het lichaam ligt.

Als de klacht sluimerend is ontstaan is een dierenarts bezoek niet noodzakelijk. Door uitgebreid klinisch/lichamelijk onderzoek door een goed opgeleide fysiotherapeut voor paarden, is het mogelijk het SI gewricht te testen en vast te stellen of het inderdaad een rol speelt in de klachten die het paard vertoont.

De behandeling bestaat vooral uit het mobiliseren (herstellen van beweging) van het SI gewricht en het losmaken van de spieren rondom het SI gewricht om pijnvrije beweging mogelijk te maken. Als een ander probleem in het lichaam de SI pijn in stand houdt, wordt dit natuurlijk ook behandeld.

Je krijgt vervolgens als eigenaar specifieke trainingstips om het SI gewricht tijdens het rijden ook los te krijgen en te houden. Wij hebben contact met je instructrice om de training hier ook aan te passen op wat jullie op dat moment nodig hebben.