De voet

In de voet zitten 26 botjes en allerlei banden, spieren en pezen die samenwerken. Soms kunnen voetklachten beginnen vanwege een accuut letsel zoals ongewone inspanning of een langdurige belasting, waarbij de botten, pezen of spieren niet sterk genoeg zijn voor de belasting die erop wordt geplaatst.

Voorkomende voetklachten zijn planetaire fascitis (irritatie van het weefsel van de voetzool), ontstoken vetkussen van de voetzool, irritatie in een voetzenuw, overbelasting fracturen (botbreuken), slijmbeursontsteking, voetbandverrekking in de middenvoet, spier tendinopathie of tendinitis (peesontsteking) of resterende stijfheid na een herstelde gebroken bot in de voet. In een paar gevallen kunnen voetklachten ook ontstaan vanwege artrose, reuma of complicaties na een botbreuk zoals dystrofie.

Stand problemen van de voet hebben invloed op de houding van het hele lichaam en kunnen op den duur ook op andere plekken (enkel, knie, rug, nek) klachten geven. In het algemeen geldt: hoe langer je met pijn in de voet doorloopt, hoe meer tijd het kost om te herstellen.

Oorzaken

  • Geen ''warming-up" of ''cooling-down'' doen voor/na sportactiviteiten.

  • Een plotselinge, grote verhoging van de trainingsintensiteit of –omvang.

  • Te snel na een blessure herbeginnen met sport of doorgaan met trainen tijdens een geblesseerde periode.

  • Vormafwijkingen van de voet, zoals platvoet (pes planus), holvoet (pes cavus), een hallux valgus (standafwijking van de grote teen), kunnen het risico op bepaalde voetklachten verhogen.

Bij ruiters zien we vaak onvoldoende gestabiliseerde enkels (dan knikken de enkels te veel naar buiten), opgetrokken hakken, te veel naar beneden uitgedrukte hakken, geforceerd naar binnen gedraaide voeten of juist te veel naar buitengedraaide voeten.

Wat kan oefentherapie doen?

Wij beoordelen eerst de blessure. De behandeling is afhankelijk van de blessure, de aard van de blessure (acuut of chronisch), de oorzaak van de blessure zoals een biomechanische afwijking, stijve gewrichten, strakke of zwakke spieren.

Wij zullen je begeleiden tijdens een specifiek oefenprogramma om bepaalde spieren te rekken of te verstevigen. Bij bepaalde voetblessures is gewrichtsmobilisatie, of massage nodig om de beweeglijkheid te herstellen.

Na een voetblessure is het evenwicht en coördinatie soms verminderd. Als dit het geval is, zullen we je adviseren over het noodzakelijke programma. Soms zal de therapeut de voet intapen bij een acute fase of het advies geven naar een podotherapeut(e) te gaan voor zooltjes voor in de schoenen.

Tijdens het rijden? 

Tevens kijken we tijdens het rijden naar de stand van de voet en de enkel en de mate van enkelstabilisatie. Er zijn veel ruiters die moeite hebben met het juist stabiliseren van de voet en de enkel.

Aangezien de balans en de houding tijdens het rijden start bij een juiste stand van de voet en enkel en een juiste positie van de voet in de beugel is het extreem belangrijk dat je je bewust bent van de stand van de voet en de positie in de beugels.