Combi Clinic (120 min.)

Wij hebben een combi clinic ontwikkeld waarin jij en je paard in één dagdeel volledig lichamelijk worden nagekeken. Wij gaan op zoek naar de oorzaak van de ervaren problemen van jou en je paard. Dit om er achter te komen hoe jullie elkaar beïnvloeden.

Door middel van direct overleg tussen onze therapeuten worden verbanden tussen jou en je paard snel gelegd. Je krijgt bij alle onderdelen één op één aandacht van onze therapeuten.

Ons doel is jou te leren wat je aan je eigen knelpunten kunt doen en hoe je je paard kunt helpen. Hiervoor krijg je gerichte oefeningen en trainingsadviezen mee. 

 1. Balance Coach / Flexchair test, lichamelijk onderzoek (30 min.)
 2. Oefentherapeutische houding- en zitles te paard (30 min.)
 3. Dierfysiotherapeutisch onderzoek van het paard (45 min.)
 4. Dierfysiotherapeutische behandeling van het paard (15 min.)

Kosten: € 140,- (min. 3 deelnemers)

Ruiter Clinic (60 min.)

Wil jij weten hoe je eigenlijk op je paard zit en of dit invloed kan hebben op jouw lichamelijke klachten of rijtechnische problemen, dan is deze clinic iets voor jou! Tijdens de Ruiter Clinic krijg je een Balance Coach / Flexchair test en een oefentherapeutische houding- en zitles te paard.

Kosten: € 80,- (min. 4 deelnemers)

Balance Coach / Flexchair Clinic (30 min.)

Tijdens de Balance Coach / Flexchair clinic wordt je je bewust van je eigen lichamelijke knelpunten en krijg je oefeningen mee. Knelpunten kunnen zijn: balansproblemen, stijfheidsklachten, pijnklachten of vastlopen in een training. De reden dat jij op je paard bijvoorbeeld altijd één arm naar je toe trekt, kan liggen aan een bekkenrotatie die je met gerichte oefeningen moet weg trainen!

Kosten: € 40,- (bij min. 8 deelnemers)

Wat houden alle clinic onderdelen precies in?

1. Lichamelijk onderzoek en Balance Coach / Flexchair test

Lichamelijk onderzoek:  

 • het beoordelen van de houding 
 • het onderzoeken van de mobiliteit van de onderrug (en wanneer nodig nek/schoudergebied) 
 • beoordeling van de spierspanning  

Balance Coach /Flexchair test: 

 • de maximale bewegingsmogelijkheid van je onderrug  
 • statische balans  
 • dynamische balans  
 • coördinatie 

 Na deze testen geven we je een advies mee om te kunnen werken aan de gevonden verbeterpunten. 

Praktijkvoorbeeld

Uit het lichamelijk onderzoek komt naar voren dat de bewegingsmogelijkheid van je rug naar rechts veel minder is dan naar links. Dit kan mogelijk veroorzaakt worden door scheefheid in de houding tijdens het rijden, of het optrekken van één heup. Hier zullen we dan tijdens je privéles te paard op inspelen door je hier nuttige tips voor te geven om dit te corrigeren. Het verdere advies zou hierbij kunnen zijn om de stijve kant van de rug soepeler te gaan maken door rekoefeningen. Deze kunnen wij je aanleren in individuele vervolgconsulten.

2. Oefentherapeutische houding- en zitles te paard

Tijdens de oefentherapeutische privéles te paard werk je aan het verbeteren van jouw houding en zit. De punten die naar voren gekomen zijn uit de Balance Coach test nemen we hierin mee. De eerste minuten van de les bestaan uit het observeren van jou en je paard door de therapeut. De Balance Coach test, het lichamelijk onderzoek, je eigen hulpvraag en deze observatie bepalen samen waar er in de les aan gewerkt wordt. Tevens maakt de therapeut filmopnames die later met de dierenfysiotherapeut bekeken worden.

Ook kun je zelf aangeven waar je tegenaan loopt in het rijden en waar je aan wilt werken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bepaalde oefeningen of onderdelen van het rijden die lastig zijn (voltes, wijken, travers, doorzitten, verlichte zit), pijnklachten, verschillen tussen linksom en rechtsom rijden en ga zo maar door. 

Aan het einde van de les heb je een aantal aandachtspunten geleerd waar je de komende tijd mee aan de slag kunt gaan tijdens het rijden. 

Hersentraining

Het is het goed om te weten dat een verandering aan brengen in het begin altijd ongemakkelijk voelt. Dit heeft ermee te maken dat je huidige houding en beweging in je hersenen opgeslagen is als jouw normale patroon, alles wat je anders doet voelt dus vreemd! Het duurt wel 3 tot 4 weken voordat de nieuw aangeleerde aandachtspunten een normaal patroon vormen. Veel ruiters haken te snel af in het verbeteren van hun houding en zit omdat het niet gelijk fijn voelt. Echter houden je hersenen je dus voor de gek en als je doorzet zul je merken wat een fijn gevoel het wel kan geven! 

Praktijkvoorbeeld

Uit het lichamelijk onderzoek en de Balance Coach test bleek dat je rug aan één kant wat stijver was. In de privéles zien we inderdaad terug dat je onbewust aan één kant je heup optrekt en hierdoor onnodig veel spanning maakt in je been aan die kant en je hak optrekt. Je krijgt hiervoor direct goede tips om dit te herkennen bij jezelf en te corrigeren. Je leert de juiste spieren ontspannen en komt hierdoor rechter op je paard te zitten met een betere gewichtsverdeling in het zadel. Je paard wordt hierdoor niet meer beïnvloed door jouw zit en zal minder snel scheefheid gaan vertonen.

3. Dierfysiotherapeutisch onderzoek van het paard

Tijdens het dierfysiotherapeutisch onderzoek wordt een vast protocol aangehouden. 

 • Eerst wordt in een vraaggesprek duidelijk wat jouw hulpvraag is. Waar loop je als eigenaar tegen aan?
 • Daarna wordt jouw paard van alle kanten bekeken. Er wordt gelet op zwellingen, afwijkingen in bouw en spieropbouw.
 • Na deze inspectie wordt er een bewegingsonderzoek uitgevoerd. Je paard wordt bekeken op een harde en een zachte ondergrond. Hierbij wordt gelet op kreupelheid en afwijkende bewegingen in het lichaam. 
 • Uit dit bewegingsonderzoek wordt duidelijk welke gebied extra onderzocht moeten worden. Alle weefsels worden onderzocht zoals: gewrichten, ligamenten, spieren en pezen.
 • Uit het uitgebreide onderzoek wordt een conclusie getrokken. Waar heeft je paard last van, kan fysiotherapie jouw paard verder helpen of is overleg met een dierenarts/kliniek noodzakelijk?
4. Dierfysiotherapeutische behandeling van het paard

Daarna wordt het meest opvallende gebied tijdens de clinic meteen behandeld. Ook krijg je als eigenaar een aantal huiswerk oefeningen mee die je zelf toe kan passen voor of tijdens het rijden.