Combi Clinic (ruiter&paard)

Wij hebben een combi clinic ontwikkeld waarin jij en je paard in één dagdeel volledig lichamelijk worden nagekeken. Je krijgt adviezen waar je direct mee aan de slag kunt!
 
Deze combinatie is krachtig en effectief: wij gaan voor jou op zoek naar de oorzaak van de ervaren problemen van jou en je paard. Dit om er achter te komen hoe jullie elkaar beïnvloeden.
Door middel van direct overleg tussen onze therapeuten worden verbanden tussen jou en je paard snel gelegd. Je krijgt bij alle onderdelen één op één aandacht van onze therapeuten.

Ons doel is jou te leren wat je aan je eigen knelpunten kunt doen en hoe je je paard kunt helpen. Hiervoor krijg je gerichte oefeningen en trainingsadviezen mee. 

Inhoud
 1. Balance Coach test, lichamelijk onderzoek (30 min.)
 2. Oefentherapeutische houding- en zitles te paard (30 min.)
 3. Dierfysiotherapeutisch onderzoek van het paard (45 min.)
 4. Dierfysiotherapeutische behandeling van het paard (15 min.)

Extra's

 • Meekijken met anderen om kennis over houding, zit en de gezondheid van het paard op te doen 
 • Schriftelijk advies van beide disciplines direct na de clinic
 • Na deelname toegang tot onze besloten Facebook groep om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren

Combi Clinics geven wij in Paardenkliniek Hollands Kroon en Dierenkliniek Enkhuizen. Ook is het mogelijk een clinic te organiseren bij jou op stal!

Ruiter Clinic

Het is ook mogelijk om alleen een Ruiter Clinic te volgen. Wil jij weten hoe je eigenlijk op je paard zit en of dit invloed kan hebben op jouw lichamelijke klachten of rijtechnische problemen, dan is deze clinic iets voor jou! Tijdens deze clinic gaan wij gaan voor jou op zoek naar de oorzaak van de ervaren problemen. 

Inhoud
 1. Balance Coach test, lichamelijk onderzoek (30 min.)
 2. Oefentherapeutische houding- en zitles te paard (30 min.)

Extra's

 • Meekijken met anderen om kennis over houding, zit op te doen 
 • Schriftelijk advies van onze oefentherapeut direct na de clinic
 • Na deelname toegang tot onze besloten Facebook groep om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren

Ruiter clinics geven wij tot nu toe alleen op locatie (bij jou op stal dus).

Wat houden alle clinic onderdelen precies in?

1. Lichamelijk onderzoek en Balance Coach test

Lichamelijk onderzoek:  

 • het beoordelen van de houding 
 • het onderzoeken van de mobiliteit van de onderrug (en wanneer nodig nek/schoudergebied) 
 • beoordeling van de spierspanning  

Balance Coach test: 

 • de maximale bewegingsmogelijkheid van je onderrug  
 • statische balans  
 • dynamische balans  
 • coördinatie 

 Na deze testen geven we je een advies mee om te kunnen werken aan de gevonden verbeterpunten. 

Praktijkvoorbeeld

Uit het lichamelijk onderzoek komt naar voren dat de bewegingsmogelijkheid van je rug naar rechts veel minder is dan naar links. Dit kan mogelijk veroorzaakt worden door scheefheid in de houding tijdens het rijden, of het optrekken van één heup. Hier zullen we dan tijdens je privéles te paard op inspelen door je hier nuttige tips voor te geven om dit te corrigeren. Het verdere advies zou hierbij kunnen zijn om de stijve kant van de rug soepeler te gaan maken door rekoefeningen. Deze kunnen wij je aanleren in individuele vervolgconsulten.

2. Oefentherapeutische houding- en zitles te paard

Tijdens de oefentherapeutische privéles te paard werk je aan het verbeteren van jouw houding en zit. De punten die naar voren gekomen zijn uit de Balance Coach test nemen we hierin mee. De eerste minuten van de les bestaan uit het observeren van jou en je paard door de therapeut. De Balance Coach test, het lichamelijk onderzoek, je eigen hulpvraag en deze observatie bepalen samen waar er in de les aan gewerkt wordt. Tevens maakt de therapeut filmopnames die later met de dierenfysiotherapeut bekeken worden.

Ook kun je zelf aangeven waar je tegenaan loopt in het rijden en waar je aan wilt werken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bepaalde oefeningen of onderdelen van het rijden die lastig zijn (voltes, wijken, travers, doorzitten, verlichte zit), pijnklachten, verschillen tussen linksom en rechtsom rijden en ga zo maar door. 

Aan het einde van de les heb je een aantal aandachtspunten geleerd waar je de komende tijd mee aan de slag kunt gaan tijdens het rijden. 

Hersentraining

Het is het goed om te weten dat een verandering aan brengen in het begin altijd ongemakkelijk voelt. Dit heeft ermee te maken dat je huidige houding en beweging in je hersenen opgeslagen is als jouw normale patroon, alles wat je anders doet voelt dus vreemd! Het duurt wel 3 tot 4 weken voordat de nieuw aangeleerde aandachtspunten een normaal patroon vormen. Veel ruiters haken te snel af in het verbeteren van hun houding en zit omdat het niet gelijk fijn voelt. Echter houden je hersenen je dus voor de gek en als je doorzet zul je merken wat een fijn gevoel het wel kan geven! 

Praktijkvoorbeeld

Uit het lichamelijk onderzoek en de Balance Coach test bleek dat je rug aan één kant wat stijver was. In de privéles zien we inderdaad terug dat je onbewust aan één kant je heup optrekt en hierdoor onnodig veel spanning maakt in je been aan die kant en je hak optrekt. Je krijgt hiervoor direct goede tips om dit te herkennen bij jezelf en te corrigeren. Je leert de juiste spieren ontspannen en komt hierdoor rechter op je paard te zitten met een betere gewichtsverdeling in het zadel. Je paard wordt hierdoor niet meer beïnvloed door jouw zit en zal minder snel scheefheid gaan vertonen.

3. Dierfysiotherapeutisch onderzoek van het paard

Tijdens het dierfysiotherapeutisch onderzoek wordt een vast protocol aangehouden. 

 • Eerst wordt in een vraaggesprek duidelijk wat jouw hulpvraag is. Waar loop je als eigenaar tegen aan?
 • Daarna wordt jouw paard van alle kanten bekeken. Er wordt gelet op zwellingen, afwijkingen in bouw en spieropbouw.
 • Na deze inspectie wordt er een bewegingsonderzoek uitgevoerd. Je paard wordt bekeken op een harde en een zachte ondergrond. Hierbij wordt gelet op kreupelheid en afwijkende bewegingen in het lichaam. 
 • Uit dit bewegingsonderzoek wordt duidelijk welke gebied extra onderzocht moeten worden. Alle weefsels worden onderzocht zoals: gewrichten, ligamenten, spieren en pezen.
 • Uit het uitgebreide onderzoek wordt een conclusie getrokken. Waar heeft je paard last van, kan fysiotherapie jouw paard verder helpen of is overleg met een dierenarts/kliniek noodzakelijk?
4. Dierfysiotherapeutische behandeling van het paard

Daarna wordt het meest opvallende gebied tijdens de clinic meteen behandeld. Ook krijg je als eigenaar een aantal huiswerk oefeningen mee die je zelf toe kan passen voor of tijdens het rijden. 

Extra's

Meekijken met anderen om kennis over houding, zit en de gezondheid van het paard op te doen

Gedurende de dag kun je op de momenten dat je zelf niet aan de beurt bent mee gaan kijken met de andere deelnemers. Dit is heel erg leerzaam en raden we dan ook zeker aan om te doen. 

Dit onder andere om de volgende redenen: 

 • problemen die op dat moment niet bij jou of je paard voorkomen leer je hierdoor herkennen voor in de toekomst, waardoor je alerter kunt reageren en op tijd hulp kunt inschakelen 
 • tips die andere ruiters krijgen voor hun houding en zit kunnen ook nuttig zijn voor jou  
 • na de clinic weet je waar iedereen aan moet werken en kun je elkaar de komende tijd hierin ondersteunen door elkaar aan te spreken als je iets bij elkaar opvalt of gewoon eens te vragen hoe het gaat 
 • als je naar elkaar aan het kijken bent, maak dan ook video opnames van elkaar, het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het terugkijken van vaardigheden die je wilt verbeteren een hele effectieve manier van leren is! 
Schriftelijk advies van beide disciplines direct na de clinic

Op ons adviesformulier vullen wij gedurende de clinicdag onze adviespunten voor jou in. Tot slot zullen wij met elkaar overleggen om ons gezamenlijk advies voor jou ook op dit formulier in te vullen.

Bewaar dit formulier goed! Mocht je namelijk nog eens individueel bij ons begeleid worden dan gaan wij hiermee verder. 

Toegang tot besloten Facebook groep

Om na de clinic na te praten met andere deelnemers hebben wij een besloten Facebook groep aangemaakt. Ook kun je hier vragen aan ons stellen, foto's plaatsen en jouw ervaringen delen etc.