Herken je een of meer van deze punten?

 • Je hebt moeite met het volgen van de beweging van je paard in draf en galop.
  Tijdens het doorzitten in draf voel je dat je je paard in de weg zit. Als je anderen ziet rijden vraag je je af hoe ze dat doen, doorzitten. Als je gaat lichtrijden moet je altijd even spieken of je op het goede been lichtrijdt, het is puur een gok wanneer je gaat staan. In galop weet je wel het verschil tussen de linker- en rechtergalop, maar het lukt toch niet altijd om in de 'goede' galop aan te springen.
 • Je hebt het gevoel dat je hulpen niet altijd goed doorkomen.
  Je moet veel te veel drijven voordat je paard begrijpt dat hij door moet lopen of aan moet springen in galop. Ook het andere uiterste kan een probleem zijn, dat je juist je been niet aan kan leggen, omdat je paard dan vooruit schiet en schrikachtig wordt. 
 • Je kan nog niet goed genoeg stil zitten op je paard.
  Tijdens overgangen of in draf en galop verlies je snel je balans. Je voelt dat je extreem veel of juist heel weinig druk op je beugels en teugels hebt. Je verliest je beugels regelmatig, vooral tijdens doorzitten en in de galop. 
 • Als je aan het rijden bent, zet je je ademhaling vast en je krijgt stramme armen en schouders.
  Je weet best dat je de verkeerde spieren aanspant en te gespannen op je paard zit, maar je krijgt het niet voor elkaar het op te lossen.

Stel je voor hoe het zou zijn als..

 • Je echt een onafhankelijke zit hebt op je paard.
  Samen zijn jullie een echt team. Jij kan alle bewegingen voelen en volgen, waardoor je paard gaat bewegen als een happy athlete.
 • Je minder hulpen geeft en toch meer reactie krijgt van je paard.
  Je training wordt enorm effectief door de onzichtbare hulpen die je als vanzelf kan geven aan je paard.
 • Je jouw paard in balans kan rijden door zelf in balans te zitten. 
  Je paard vindt het prettig om met je te trainen en geeft je het vertrouwen dat je het goed doet. Je hebt zin in de trainingen en wedstrijden. 
 • Je een echt team bent met je paard.
  Hij volgt je kleinste aanwijzingen en is alert, zonder gespannen te zijn. Paardrijden wordt daadwerkelijk simpel en eenvoudig.

In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat, wanneer de ruiter stabieler en met een betere balans op zijn paard zit, zijn paard beter, makkelijker en vooral ruimer gaat bewegen. 

Wat kan oefentherapie doen?

Onder begeleiding van 1 van onze therapeuten werk je aan het optimaliseren van jouw balans. Dit gebeurt door middel van oefeningen, zowel op als naast het paard.

De begeleiding zal gestart worden met een intake. Daarna zal er een individueel onderzoek plaatsvinden op en/of los van het paard. Hoe het onderzoek plaats vindt is afhankelijk van van jouw hulpvraag en of er wel of niet sprake is van lichamelijke klachten.

Na het onderzoek zal er een individueel plan worden opgesteld. Een belangrijk onderdeel binnen de behandeling is het vergroten van het bewustzijn en je eigen lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het lichaamsgevoel, spiegels, foto’s en video-opnames. Je ervaart hoe je jouw houding en beweging kunt ondersteunen met spierspanning en ademtechniek. Hierbij krijg je veel inzicht over de anatomie en de biomechanica van jouw eigen lichaam.

Door zelf te doen, zelf te zien en zelf te voelen, ervaar je hoe je jouw balans, houding en beweging verbetert. Je krijgt meer gevoel voor welke bewegingen nu goed zijn voor jouw houding en zit. Door het bewust ervaren en herhalen van goede bewegingspatronen worden deze langzaam maar zeker ontwikkeld tot een nieuwe gewoonte.

Het resultaat is een onafhankelijke uitgebalanceerde zit die de bewegingen van het paard als het ware absorbeert. Voor zowel ruiter als voor het paard een goed gevoel!