Hyperventileren

Hyperventilatie staat voor een verzameling verontrustende klachten die je waarschijnlijk doen denken aan hartklachten. De eerste keer dat iemand een hyperventilatie aanval krijgt is vaak heel beangstigend. Met deze klachten komen veel mensen bij de huisarts.  Hier wordt dan vastgesteld dat je geen hartaanval heeft gehad, maar dat je last heeft van hyperventilatie. Niet iedereen gelooft deze conclusie gelijk, want bij hyperventilatie denken mensen vaak aan benauwdheid of snel en diep ademen. Dit is echter niet altijd alleen het geval. Je kunt ook last krijgen van duizelingen, hartkloppingen, overmatig zweten, veel zuchten en gapen en tintelingen ervaren in handen en voeten. Je kunt het  gevoel hebben dat je het contact met uw omgeving verliest. Het kan erg verontrustend zijn wat je voelt, het maakt angstig en onzeker. Ook klachten als vermoeidheid, prikkelbaar zijn, moeite met concentreren en angst horen bij het pakket hyperventilatie.

Verklaring voor hyperventileren en paniekaanvallen

Als je nadenkt over wat er in de afgelopen tijd is gebeurd of wat er op dit moment speelt in je leven, wat je raakt of in onmacht zet, dan is er waarschijnlijk wel iets te noemen wat je uit balans brengt. Er is waarschijnlijk wel iets wat je letterlijk de adem beneemt of benauwd. Dit kan de klachten veroorzaken. Hyperventilatie is vaak een  signaal van het lichaam dat je niet lekker in je vel zit en dat er iets moet veranderen.

Hoe kom ik van hyperventilatie en angst af?

  1. Het inzicht krijgen in wat je nu zo “benauwd”
  2. Het inzicht krijgen in gedachten, gevoelens en gedrag
  3. Open en eerlijk zijn over je gevoel
  4. Het inzicht krijgen in wat je wilt, welke doelen je wilt bereiken
  5. Het leren ontspannen, middels verschillende ontspanningstechnieken
  6. Angstgedachten om leren zetten in functionele en zinvolle gedachten die meer waarheidsgehalte hebben
  7. Vertrouwen terugwinnen van je lichaam zodat je angst en onzekerheid afnemen

Dit bovenstaande zorgt ervoor, dat je je weer bezig kan houden met dagelijkse dingen als paardrijden en dat je weer zonder angst kan gaan genieten. Een oefentherapeut kan jou hierbij helpen.