Lage rugklachten als ruiter

Heb je pijn in je onderrug? Moeite met langer zitten? Misschien zelfs uitstraling naar een bil of been? Of een stijve rug die gewoonweg niet lekker soepel is?

Allemaal zaken die een fijne soepele meeverende zit lastig maken. En dan hebben we het nog niet eens over alle zaken rondom het rijden. Verdraaid lastig om te slepen met hooibalen of je stal uit te mesten als iedere beweging een steek in de rug veroorzaakt.

Symptomen

Lage rugpijn heet ook wel spit of lumbago. Mensen met lage rugpijn hebben pijn onder in de rug. De pijn kan ook uitstralen naar een bil of been. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Dit kunnen symptomen zijn die op de voorgrond staan:

  • Vaak is het een zeurende pijn
  • Bepaalde houdingen of bewegingen geven vaak meer pijn
  • Als je stil hebt gezeten, kan je rug stijf aanvoelen
  • Soms straalt de pijn uit naar één of beide billen/bovenbenen

Oorzaken

Bij deze 'gewone' pijn in de onderrug zijn er geen aanwijzingen voor een hernia, afwijking of beschadiging in de rug als oorzaak van de pijn. Deze gewone rugpijn gaat meestal vanzelf over, maar kan wel regelmatig terugkomen. Veel mensen hebben er regelmatig last van. Als jij iemand bent bij wie deze klachten regelmatig terugkeren, vertelt je lichaam je eigenlijk dat je de oorzaak van de rugklacht (nog) niet hebt aangepakt. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn te weinig spierkracht in de buik en rug, een onjuiste houding op je paard, te veel zitten (kantoorwerk) of verkeerd tillen.

Wat kan oefentherapie doen?

De oefentherapeut  gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak van de rugklachten. Als deze gevonden is wordt de therapie eerst gericht op het optimaliseren van de mobiliteit en de ontspanning van de rug en de omliggende spieren. Je krijgt veel oefeningen mee die je zelf uit kunt voeren. Daarnaast wordt er een training opgesteld om een recidief te voorkomen!

De behandeling wordt volledig individueel opgesteld en zo nodig wordt ook de instructeur bij dit traject betrokken.

De behandeling kan zich richten op de volgende punten:

  • Het verbeteren van houding en beweging (zowel op het paard als daar buiten)
  • Spierontspanning dmv oefeningen en massage
  • Oefeningen voor het vergroten van de mobiliteit
  • Balans en stabiliteitstraining
  • Stressmanagement, ademhalings- en ontspanningstechnieken