Verkeerde houding en zit

Kom jij ook keer op keer dezelfde knelpunten tegen bij jouw houding en zit te paard en heb je moeite om dit zelf te corrigeren?
Onze therapeuten kunnen jou op professionele wijze begeleiden bij het verbeteren van jouw zit.

De perfecte zit bestaat niet. Iedere combinatie van ruiter en paard is uniek, je moet slechts streven naar de zit waarmee je voor jezelf en je paard de beste resultaten behaalt.

De zit is de basis van iedere vorm van inwerking van de ruiter op het paard! Je hebt controle over je eigen lichaam nodig om een paard goed te kunnen rijden. Je moet leren in balans op het paard te zitten. Paardrijden is een constante wisselwerking van informatie tussen paard en ruiter. De ruiter moet leren voelen hoe het paard zich beweegt en daarop anticiperen, andersom moet het paard leren voelen wat de ruiter wil. Als je als ruiter eens gevoeld hebt hoe gemakkelijk je kunt zitten op een paard die zichzelf goed gebruikt, door los en met een goed ruggebruik te bewegen, voel je je gedragen. Omgekeerd is het voor het paard makkelijker een ruiter te dragen die goed in balans zit en mee kan gaan in de beweging van het paard. Zowel ruiter als paard moeten leren balans en evenwicht te vinden om de oefeningen goed uit te kunnen voeren. De oefeningen zijn wederom een middel om balans evenwicht en coördinatie te verbeteren. Een ruiter die niet in evenwicht zit en niet met de beweging van het paard mee kan gaan, stoort de gang en de houding van het paard. Een ruiter die daarentegen goed in balans zit en soepel met de beweging mee kan gaan, stimuleert zijn paard om zijn rug goed te gebruiken wat resulteert in vloeiende, taktmatige bewegingen in alle gangen en oefeningen.

De juiste zithouding

Je zit rechtop in een natuurlijk, ontspannen houding op je zitbeenknobbels diep in het midden van het zadel. Je kunt eigenlijk twee lijnen trekken:

  1. Je kunt een vertikale lijn trekken vanaf je oor, schouder tot je heup en je hiel.
  2. Vanaf het bit via teugels en onderarm naar de elleboog.
  • Beweeglijk en soepel blijven je benen en heupen alsook de armen en nek. Je bovenlichaam blijft stil zitten (niet stijf), rustig en rechtop en slechts de wervelkolom vangt de beweging van het paard op vanuit de onderrug en heupen.
  • De voeten worden van buiten naar binnen in de beugels gestoken
  • De teugels, niet gedraaid en even lang tussen de pink en de ringvinger houden. De handen vormen een vuist en zijn rechtop met de duimen als "dakjes". De rest van de teugel hangt onder de teugel aan de rechterkant van het paard langs de schouder naar beneden.
  • Beugellengte is ongeveer even lang als je gestrekte arm met een gestrekte hand.
  • Het zadel is van de juiste maat en de achterkant ligt meestal iets hoger dan de voorkant

Wat kan oefentherapie doen?

Onder begeleiding van 1 van onze therapeuten werk je aan het optimaliseren van een functionele houding. Dit gebeurt door middel van oefeningen en houdingscorrectie, zowel op als naast het paard.

De begeleiding zal gestart worden met een intake. Daarna zal er een individueel onderzoek plaatsvinden op en/of los van het paard. Hoe het onderzoek plaats vindt is afhankelijk van de hulpvraag van jouw hulpvraag en of er wel of niet sprake is van lichamelijke klachten.

Na het onderzoek zal er een individueel plan worden opgesteld. Een belangrijk onderdeel binnen de behandeling is het vergroten van het bewustzijn en je eigen lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het lichaamsgevoel, spiegels, foto’s en video-opnames. Je ervaart hoe je jouw houding en beweging kunt ondersteunen met spierspanning en ademtechniek. Hierbij krijg je veel inzicht over de anatomie en de biomechanica van jouw eigen lichaam.

Door zelf te doen, zelf te zien en zelf te voelen, ervaar je hoe je jouw houding en beweging verbetert. Je krijgt meer gevoel voor welke bewegingen nu goed zijn voor jouw houding en zit. Door het bewust ervaren en herhalen van goede bewegingspatronen worden deze langzaam maar zeker ontwikkeld tot een nieuwe gewoonte.

Het resultaat is een onafhankelijke uitgebalanceerde zit die de bewegingen van het paard als het ware absorbeert. Voor zowel ruiter als voor het paard een goed gevoel!