Het schoudergewricht

De schouder is een ingenieus stuk van ons lichaam. De schouder bestaat uit drie botten, namelijk de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Dit bij elkaar noem je de schoudergordel. In deze schoudergordel zitten twee gewrichten, het schoudergewricht en het schuifgewricht. Het schoudergewricht is in de vorm van een kogel en holte: de bovenkant van de arm is rond en is als de kogel. Het schouderblad heeft een holte waar deze kogel precies inpast. Door dit gewricht kan je arm bewegen en ronddraaien. Om de gewrichten liggen allerlei spieren. Ook zijn er pezen, die zorgen voor de verbinding tussen de spieren en de botten. Daarnaast bevindt zich hier de slijmbeurs, die ervoor zorgt dat de pees niet tegen het bot of de huid aankomt.

Verschillende klachten

Het gebeurt nogal eens dat mensen last hebben van schouderpijn. Dit is één van de meest voorkomende lichamelijke klachten. En naar ons idee ook de meest voorkomende klacht bij ruiters.

Een oorzaak hiervoor is dat de schouder een complex onderdeel van ons lichaam is. Juist doordat de schouder zoveel en makkelijk kan bewegen, is deze erg gevoelig voor allerlei problemen. De schouder kan vrij snel overbelast worden, waardoor er een pijnlijke schouder ontstaat. Het is goed om hier rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je voldoende beweegt, maar wees voorzichtig met zware belasting of een langdurige belasting. Zo kun je pijn in de schouder proberen te voorkomen. Pijnlijke schouders zijn erg vervelend. Door de pijn kun je vaak je arm nauwelijks bewegen, wat ervoor zorgt dat je niet goed kunt functioneren in het dagelijkse leven. Simpele dingen als je jas aantrekken of je haar kammen kosten moeite of zijn pijnlijk. Ook auto rijden of paardrijden kan heel moeilijk worden.

Verschillende oorzaken

Er zijn allerlei verschillende nek en schouderklachten. Je kunt hierbij denken aan een zeurende pijn in schouder, een stekende pijn in schouder, pijn tussen schouderbladen of een stijve schouder. Het is verstandig om dit uitgebreid met de huisarts te bespreken. Hieronder volgt een overzicht van mogelijke aanduidingen, waarbij in het kort wordt aangegeven waar het om gaat:

  • Artrose: Artrose in de schouder is slijtage van het kraakbeen van de schouder. Dit komt met name voor bij mensen boven de vijftig jaar. Omdat het kraakbeen weggaat, sluit het bot direct aan op het andere bot. Dit veroorzaakt de schouder pijn.
  • Frozen shoulder: Bij een frozen shoulder is het weefsel om het schoudergewricht ontstoken. Dit zorgt ervoor dat je de schouder nauwelijks kunt bewegen. Dit zorgt voor veel pijn in schouder en bovenarm.
  • Slijmbeursontsteking: De slijmbeurs in de schouder ligt tussen de pees en het bot. De slijmbeurs zorgt ervoor dat je het schoudergewricht kunt bewegen zonder dat de pees tegen het bot of de huid beweegt. Wanneer deze slijmbeurs is ontstoken, is deze opgezwollen, zodat het tegen je spieren aandrukt. Hierdoor heb je veel pijn in de schouder bij het heffe van je arm.
  • Schouderluxatie: Bij een schouderluxatie is de arm uit de holte van het schoudergewricht geschoten. Hierbij heb je veel last van pijn in schouder en arm.
  • Peesontsteking: Bij een peesontsteking zijn er kleine scheurtjes in de pees gekomen. Dit zorgt voor de pijn in schouders tijdens heffen. Het dient te genezen met veel rust en het leren aanspannen van de andere spieren in je schouder.
  • Thoracic-outlet-syndroom: Bij het thoraric-outlet-syndroom is er een vaatzenuwbundel in of in de buurt van de schouder bekneld geraakt. Hierdoor heb je pijn in het gedeelte waar de vaatzenuwbundel heen gaat, meestal de hand of de arm.
  • Rotator-cuff: De naam rotator-cuff wordt gebruikt voor een groep van vier spieren in de schouder, die zorgen voor de schouderstabiliteit. Wanneer deze niet goed werken, zorgt dit voor schouderinstabiliteit en andere schouderklachten.
  • Impingement: Impingement ontstaat als weefsel wordt ingeklemd tussen de schouderkop en het schouderdak. Dit geeft veel pijn, met name bij het optillen van de arm.
  • Muisarm: Bij een muisarm heb je veel last van pijn in schouder en arm als gevolg van het vele werken achter de computer. De belangrijkste symptomen hierbij in de schouder zijn: spierpijn schouder, pijn in nek en schouder, stijve nek en schouders, tintelend gevoel in arm en hand, rugklachten.

Wat kan oefentherapie doen?

Bij de meeste schouderklachten is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Eerst moet de schouder wat rust worden gegeven, zodat de eventuele ontsteking tot rust kan komen. Al snel zal er worden begonnen met eenvoudige oefeningen. Deze oefeningen zijn specifiek voor jou aangepast. Onze professionals  zijn in staat om volgens de laatste evidentie, gericht onderzoek te doen naar de oorzaak van jouw schouderklacht. 

Tijdens het paardrijden, maar zeker ook tijdens het dagelijks leven en computerwerk is het van belang de bovenrug te strekken, zodat de schouders kunnen ontspannen en niet naar voren worden getrokken. Naar voren en omhoog staande schouders geven te veel spanning op de spieren en geven inknelling van verschillende structuren in de schouder.

Onze oefentherapeuten begeleiden jou hierbij tijdens dagelijkse bezigheden maar ook als je op je paard zit.