Waarom Fit4Riding?

Mijn passie is het optimaliseren van dierenwelzijn. Voor mij staat een gezond, ontspannen en goed bespierd paard voorop. Ik ga op zoek naar de primaire oorzaak van het probleem van een paard en behandel dit gericht en eerlijk. Dit alles met als doel dat jij samen met je paard optimaal kan genieten van de paardensport!

Vanwege mijn ervaring als fysiotherapeut en mijn post-HBO opleiding dierfysiotherapie heb ik alles in huis om paarden van top tot teen lichamelijk na te kijken en te behandelen. Ik ben getraind in het analyseren van bewegingen en het voelen van afwijkingen in weefsels en gewrichten. Toch merkte ik dat ik in het totaalplaatje van paard en ruiter kennis miste over de optimale zit en houding van de ruiter. Dus toen ik Angelique en Iris in 2015 tegenkwam tijdens een seminar over ondernemingsschap was ik meteen enthousiast. Deze meiden had ik nodig om de paarden die ik behandel optimaal te kunnen helpen!

Mijn manier van werken

Er komen heel veel facetten kijken bij de optimale behandeling van een paard. Elke intake is een nieuwe puzzel voor mij en dat vind ik het leukste aan mijn werk. Mijn doel is dan ook om erachter te komen waarom een paard een bepaald probleem ontwikkeld. Wat is echt de primaire oorzaak? Ik hou er niet van om een paard doelloos te masseren of een eigenaar vals in te lichten over de gezondheidsstaat van het paard. Als jouw paard bij mij onder behandeling komt zal je je als eigenaar ook in moeten zetten om de gezondheid van je paard te bevorderen. Ik zal je alles uitleggen over het probleem van je paard en je krijgt bijvoorbeeld trainingstips mee en huiswerk oefeningen die je zelf uit kan voeren. Ook kan het voorkomen dat de dierenarts ingeschakeld moet worden om duidelijkheid te krijgen over een probleem of therapie te ondersteunen d.m.v. medicatie. Alles om jouw paard zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.

Dus als jij echt verder wilt komen samen met je viervoeter, dan gaan we samen op zoek naar de oplossing!

Nieuwe ontwikkelingen

Sinds 2018 ben ik gestart met de opleiding Academische Rijkunst op de Human & Horse academy. Deze manier van werken sluit voor mij perfect aan bij de fysiotherapie. Je leert het paard bewust te worden van zijn eigen lichaam en je werkt samen met je paard tot in de details. Alle facetten van Human & Horse Training komen aan bod, zoals bijvoorbeeld handwerk, grondwerk, longeren en rijden. Hierdoor zorg je voor een verbetering van het draagvermogen en kun je ook op een hele andere manier trainen met je paard, dit is dus ook uitermate geschikt voor paarden die moeten revalideren na een zware blessure of operatie.

Achtergrond

Al vanaf jonge leeftijd was ik tussen de dieren te vinden en wilde ik steevast dierenarts worden. Tot het moment daar was om een keuze te maken voor mijn studie. Werd het dierengeneeskunde of toch iets anders? Toen ik hoorde over de opleiding Fysiotherapie bij Dieren kwam ik er al snel achter dat deze tak van zorg veel meer aansloot bij mij. Ik zou dieren voor een (soms langere) periode begeleiden tot een bepaald doel. Omgang met dieren is nou juist hetgeen waar ik gelukkig van word!

Om dierenfysiotherapeut te worden moet je eerst fysiotherapie voor mensen gestudeerd hebben. Dus rondde ik de HBO opleiding Fysiotherapie af in 2010. Na 2 jaar ervaring op te hebben gedaan in het vak, ben ik gestart met de opleiding voor dierfysiotherapie, een studie van 2 jaar. In 2015 ben ik mijn eigen bedrijf ENGEL dierfysio gestart. 

Naast mijn bedrijf werk ik nog parttime als humaan fysiotherapeut in Kernpraktijk Fysiotherapie Weidevenne in Purmerend. 

Opleiding

  • HBO Fysiotherapie
  • Post-HBO Fysiotherapie bij Dieren
  • Academische Rijkunst opleiding Human & Horse academy (2018 tot heden)

Nascholing

  • Multidisciplinaire aanpak in de orthopedie bij paarden - SMDC Heesch
  • EHBO bij het paard - Lingehoeve
  • Orthopedie Hond, van elleboog tot knie 
  • Neurologie Hond

Aangesloten bij

Erkend Dierenfysiotherapeut

Rianne is aangesloten bij De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD). Dit is de belangenvereniging van dierenfysiotherapeuten. Dierenfysiotherapeuten zijn in beginsel humane fysiotherapeuten (HBO opleiding Fysiotherapie 4 jaar), met als specialisatie fysiotherapie bij dieren (post-HBO opleiding 2 jaar). Indien een dierenfysiotherapeut aangesloten is bij deze vereniging wordt kwaliteit gewaarborgd d.m.v. bijscholingen en worden behandelingen voor de dieren mogelijk vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

Tel: 06 39227879
Email: rianne@fit4riding.nl

Werkzaam in Dierenkliniek Enkhuizen en op locatie.