Waarom Fit4Riding?

Als dierenfysiotherapeut ben ik getraind in het analyseren van bewegingen en het voelen van afwijkingen in weefsels en gewrichten. Toch merkte ik dat ik in het totaalplaatje van paard en ruiter kennis miste over de optimale zit en houding van de ruiter. Dus toen ik Angelique in 2015 tegenkwam tijdens een seminar over ondernemingsschap was ik meteen enthousiast. Deze extra kennis en vaardigheden had ik nodig om de paarden die ik behandel optimaal te kunnen helpen!

Mijn missie en visie

Mijn ultieme missie is om een grote verandering teweeg te brengen in de paardenwereld, namelijk het paard voorop stellen! Ik vind het belangrijk dat paarden natuurlijk worden gehouden in kudde verband, zoveel mogelijk buiten zijn, liefst 24/7, dat wij als partner van het paard, denken vanuit het paard en zo min mogelijk gebruik maken van hulpmiddelen.

Zelf rijd ik bitloos, staat mijn paard dag en nacht buiten in een kudde en probeer ik zijn leven zo leuk mogelijk te maken door hem zeer afwisselende dagen te geven. Hij mag aangeven wanneer hij ergens geen zin in heeft en ik probeer zo goed mogelijk naar hem te luisteren.

Tijdens mijn behandelingen heb ik een duidelijk doel voor ogen, ik wil dat er eerlijk om wordt gegaan met het dier waar het om gaat, dat deze gehoord wordt tijdens de behandeling en dat ik de eigenaar zo duidelijk mogelijk inlicht over waar (lichamelijke/mentale) problemen vandaan komen en hoe we het kunnen oplossen.

Academische rijkunst en Intrinzen als onderdeel van fysiotherapie

In september 2019 heb ik de eenjarige opleiding Academische Rijkunst op de Human & Horse academy afgerond. De academische rijkunst sluit voor mij perfect aan bij fysiotherapie. Je leert het paard bewust te worden van zijn eigen lichaam en je werkt samen met je paard tot in de details. Een paard kan in mijn ogen nooit iets fout doen, hij geeft altijd een antwoord op een vraag die je stelt. Misschien is het antwoord niet altijd hetgeen wat jij wilt horen. In de academische rijkunst begin je met oefeningen die zo klein zijn, dat het paard ten alle tijden slaagt en trots wordt op zichzelf!

De academische rijkunst kun je prachtig aanvullen met de nieuwste wetenschappelijke bevindingen die komen vanuit Pain Science. Panther Flows heeft deze wetenschap vertaald naar het trainen van paarden, dit heet Intrinzen. Tijdens intrinzen begrens je het paard niet met hulpmiddelen, zoals we eigenlijk altijd doen in het trainen van paarden. Maar je laat het paard zijn lichaam zelf reorganiseren om tot een resultaat te komen. Je werkt dus in vrijheid en gaat bewegingen uitlokken bijvoorbeeld door middel van targets. Er is aangetoond dat de hersenen van zowel mens als paard veel sneller leren en meer neurale verbindingen aanleggen, als je zelf een bepaalde oplossing moet verzinnen voor een 'bewegingspuzzel'. Dit is intrinzen in het kort en ik vind het geweldig om toe te passen tijdens mijn trainingen, behandelingen en lessen.

Paard&Gedrag

Tijdens het werken met paarden zie ik al meer 'gedragsproblemen' voorbij komen. Eigenlijk komt het er altijd op neer dat het paard en de eigenaar elkaar niet meer goed begrijpen. Stress en frustratie zijn ook belangrijke facetten die kunnen zorgen voor lichamelijke problemen. Hier wilde ik mij dan ook nog meer in gaan specialiseren. In September 2020 heb ik jaar 1 afgerond aan de opleiding tot gedragsspecialist voor paarden bij E-quine.com.

Deze opleiding gaat diep in op de psychologie van het paard en trainingstechnieken zoals dubbele lange lijnen, grondwerk, loswerken, trailerladen en schrik en obstakeltraining. Ik vind dit een prachtige aanvulling op de fysiotherapie.

Integraded Energy Therapy

In 2021 heb ik de cursus IET gevolgd bij Inner joy training en traumaspecialist voor paarden Zoë van Mourik. Paarden kunnen vele vormen van gedrag vertonen. Maar het belangrijkst is waar dit gedrag vandaan komt. Naast mogelijke fysieke klachten ligt er altijd een onderliggende emotie aan gedrag ten grondslag. Tijdens deze vorm van therapie werk je met specifieke integratiepunten waar emoties worden vastgehouden in het lichaam van het paard. Je kijkt naar de feedback die het paard je geeft om specifieke emoties te kunnen interpreteren. Als je weet welke emotie een paard voelt, bijvoorbeeld angst, dan kun je hier heel gericht oefeningen voor doen om samen te werken aan dit stukje.

Mijn dieren

In 2017 heb ik mijn eerste paard gekocht, Argentino de andalusiër (3-11-2013), een vrolijke, clowneske ruin uit Malaga-Spanje. Wat een avontuur is het om met hem te trainen en samen te groeien in de paardenwereld. Samen met hem leer ik mijn werk nog meer te verfijnen en probeer ik ervoor te zorgen dat ik mijn manier van trainen nog beter kan overbrengen. We rijden bitloos, rijden veel buiten, doen aan liberty en tricktraining, academische rijkunst en houden van springen en working equitation. Naast mijn paard heb ik thuis nog 3 katten, Poek, Arie en Mao!

Erkend Dierenfysiotherapeut

Dierenfysiotherapeuten zijn in beginsel humane fysiotherapeuten (HBO opleiding Fysiotherapie 4 jaar), met als specialisatie fysiotherapie bij dieren (post-HBO opleiding 2 jaar). Dierenfysiotherapeut is een beschermde titel, ik sta dan ook ingeschreven in het Diergeneeskundig register en ik ben lid van het NVFD register Paard.

Scholingen

 • HBO opleiding Fysiotherapie (2010)
 • Post-HBO opleiding Fysiotherapie bij Dieren (2015)
 • Academische Rijkunst opleiding Human & Horse academy jaar 1 (2019)
 • Paard&Gedrag jaar 1 (2020) E-quine.com
 • Workshop Pain Science and Performance (2020) Pantherflows
 • Integraded Energy Therapie Basic Level (for humans and animals (2021) Inner Joy Training & Zoë van Mourik

Cursussen

 • Nascholing Multidisciplinaire aanpak in de orthopedie bij paarden - SMDC Heesch
 • EHBO bij het paard - Lingehoeve
 • Online Academy van Featherlight Horsemenship
 • Online trainingen van Ben Atkinson in Liberty
 • Orthopedie Hond, van elleboog tot knie
 • Neurologie Hond
 • Trainingsfysiologie van het paard - door Carolien Munster

Aangesloten bij

 • NVFD (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren) (www.nvfd.nl)

Tel: 06 39227879
Email: rianne@fit4riding.nl

Werkzaam op locatie.