Waarom Fit4Riding?

Mijn passie is het optimaliseren van dierenwelzijn. Voor mij staat een gezond, ontspannen en goed bespierd paard voorop. Ik ga op zoek naar de primaire oorzaak van het probleem van een paard en behandel dit gericht en eerlijk. Dit alles met als doel dat jij samen met je paard optimaal kan genieten van de paardensport!

Als dierenfysiotherapeut ben ik getraind in het analyseren van bewegingen en het voelen van afwijkingen in weefsels en gewrichten. Toch merkte ik dat ik in het totaalplaatje van paard en ruiter kennis miste over de optimale zit en houding van de ruiter. Dus toen ik Angelique in 2015 tegenkwam tijdens een seminar over ondernemingsschap was ik meteen enthousiast. Deze extra kennis en vaardigheden had ik nodig om de paarden die ik behandel optimaal te kunnen helpen!

Mijn manier van werken

Er komen heel veel facetten kijken bij de optimale behandeling van een dier. Elke intake is een nieuwe puzzel voor mij en dat vind ik het leukste aan mijn werk. Mijn doel is dan ook om erachter te komen waarom een dier een bepaald probleem ontwikkeld. Wat is echt de primaire oorzaak? Ik hou er niet van om doelloos te masseren of een eigenaar vals in te lichten over de gezondheidsstaat van het dier. Als jouw dier bij mij onder behandeling komt zal je je als eigenaar ook in moeten zetten om de gezondheid van je dier te bevorderen. Ik zal je alles uitleggen over het probleem en je krijgt bijvoorbeeld trainingstips mee en huiswerk oefeningen die je zelf uit kan voeren. Ook kan het voorkomen dat de dierenarts ingeschakeld moet worden om duidelijkheid te krijgen over een probleem of therapie te ondersteunen d.m.v. medicatie. Alles om jouw dier zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.

Dus als jij echt verder wilt komen, dan gaan we samen op zoek naar de oplossing!

Academische rijkunst als onderdeel van fysiotherapie

In 2018 ben ik gestart met de opleiding Academische Rijkunst op de Human & Horse academy, ik heb de eenjarige opleiding gevolgd en heb deze in september 2019 afgerond. De academische rijkunst sluit voor mij perfect aan bij fysiotherapie. Je leert het paard bewust te worden van zijn eigen lichaam en je werkt samen met je paard tot in de details. Alle facetten van Human & Horse Training kan ik gebruiken tijdens mijn fysiotherapeutische behandeling. Hierbij kun je denken aan ondersteundende guasha therapie (massage techniek), grondwerk-oefeningen, handwerk (naast het paard lopen) of longeren. Op deze manier kun je naast rijden ook op een hele andere manier trainen met je paard. Manieren die ik uitermate geschikt vind voor paarden die gedoseerd moeten revalideren na een blessure of operatie.

Achtergrond

Al vanaf jonge leeftijd was ik tussen de dieren te vinden en wilde ik steevast dierenarts worden. Maar toen ik hoorde over de opleiding Fysiotherapie bij Dieren kwam ik er al snel achter dat deze tak van zorg veel meer aansloot bij mij. Ik zou dieren voor een (soms langere) periode begeleiden tot een bepaald doel. Dit grotere geheel sprak mij aan.

Om dierenfysiotherapeut te worden moet je eerst fysiotherapie voor mensen gestudeerd hebben. Dus heb ik de HBO opleiding Fysiotherapie afgerond in 2010. In 2015 ben ik mijn eigen bedrijf ENGEL Dierfysio gestart.

Naast mijn eigen bedrijf werk ik nog op een aantal andere plekken:

  • Parttime werk ik als humaan fysiotherapeut in Kernpraktijk Fysiotherapie Weidevenne in Purmerend
  • Samen met collega dierenfysiotherapeut Lonneke Haan werk ik in Sterkliniek Stedebroec waar we honden behandelen en beschikken over een aquatrainer

Opleiding

  • HBO Fysiotherapie (2010)
  • Post-HBO Fysiotherapie bij Dieren (2015)
  • Academische Rijkunst opleiding Human & Horse academy (2019)

Nascholing

  • Multidisciplinaire aanpak in de orthopedie bij paarden - SMDC Heesch
  • EHBO bij het paard - Lingehoeve
  • Orthopedie Hond, van elleboog tot knie
  • Neurologie Hond
  • Maandelijkse lessen bij horse professional Zoë Coade van Kruiningen

Aangesloten bij

Tel: 06 39227879
Email: rianne@fit4riding.nl

Werkzaam in Dierenkliniek Enkhuizen en op locatie.