Het piri-wat?

Het piriformis syndroom kan bij ruiters stevige pijn in de bil veroorzaken, waarbij uitstralende pijn naar het been kan gaan. Het gaat hierbij om pijn in de achterkant van het bovenbeen, de kuit of zelfs tot in de voet.

De piriformus ligt diep in de bil en loopt van het sacrum (stuitje) naar de heup kop (femur). Deze spier roteert en stabiliseert het heup gewricht. De nervus ischiadicus (de grote beenzenuw) loopt direct onder deze spier. Door deze anatomie kan de nervus ischiadicus onder druk komen te staan wanneer de piriformis spier opgezwollen is. Deze aandoening wordt het piriformis syndroom genoemd.

Voordat het piriformis syndroom behandeld wordt is het belangrijk om te kijken hoe het precies ontstaat om zo de beste behandelmethode te gebruiken.

Onderzoek naar de oorzaak

Het is als eerste belangrijk om de oorzaak van je klacht te achterhalen om zo het juiste behandeltraject in te gaan. Bij het piriformis syndroom is de piriformusspier gespannen en/of verkort. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een stijve heup, een blessure aan de onderrug of na een val/trauma. Bij ruiters zie je dit vaak ontstaan door het te veel klemmen van de benen in het zadel gecombineerd met het spannen van de bilspieren.

Wat zijn tekens & symptomen?

Mensen met het piriformis syndroom ervaren pijn diep in de bil. Deze pijn kan ook uitstralen naar de rug, dij, kuit, enkel of voet. Ze ervaren typisch pijn wanneer de piriformus spier op rek wordt gebracht. Deze rek ontstaan wanneer de knie naar de tegenovergestelde schouder wordt getrokken of tijdens krachtige samentrekking van de spier (bijvoorbeeld tijdens het veranderen van ren-richting). Andere activiteiten die klachten kunnen uitlokken zijn: zitten, trap op lopen, squaten en lunges. Bijkomend kan bij deze mensen een vermindering van de bewegingsuitslag van de heup worden waargenomen en ervaart men drukpijn ter hoogte van de piriformis spier.

Oefentherapeutische behandeling

Bij deze aandoening is het belangrijk dat de piriformisspier weer gaat ontspannen om zo de druk van de beenzenuw af te nemen. We kunnen een lokale behandeling toepassen op de piriformisspier zelf, zoals massage en rekoefeningen, maar ook de nabijgelegen structuren kunnen we behandelen. Dit kan bijvoorbeeld het mobiliseren van een stijve heup of onderrug zijn of het losmaken van de andere bilspieren. Verder leren we je rijden met ontspannen benen en billen. En natuurlijk leer je dit ook toe te passen in andere houdingen en bewegingen. Sta je misschien met samengeknepen billen? Zijn de bekkenbodemspieren te slap waardoor je je billen gaat aanspannen? Of zit je ongunstig, waardoor er te veel spanning in de spieren van de onderrug en de bilspieren komt? De precieze invulling van de behandeling is afhankelijk van de oorzaak van jouw blessure aan de piriformisspier.

Wat kun je zelf doen?

1.De volgende rek- oefeningen kunnen de piriformus ontspannen, waardoor de druk op de zenuw afneemt. Let op dat je niet te hard trekt; de rek die je in de bil voelt, moet na 6 tellen afnemen, anders trek je te hard. Je doet de oefeningen 3x 10 tellen. 1 tot 3x per dag.

 

2. Je kunt met een tennisbal (in zijlig) de bil masseren door de bal rondjes te laten rollen.

Geen paniek!

Het piriformissyndroom is géén ziekte. Het is eigenlijk niks meer dan een spier (de piriformis) die iets opgezet is, waardoor de zenuw, die daar doorheen loopt in verdrukking komt en geïrriteerd wordt.

Wat je dus moet doen is zorgen dat de spier weer ontspannen wordt, zodat de zenuw weer ‘lucht’ krijgt. Die spier heb je in principe zo ontspannen (ong. 5 behandelingen), zenuwen hebben een lange hersteltijd, dus het zal wel een tijdje duren voor je echt geen last meer hebt.
Maar het is wel zo, en dat is eigenlijk met alle klachten, hoe langer je ermee wacht om er iets aan te doen, hoe langer het duurt voor het gaat herstellen.

Succes!

 

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

*Videoblog* Pijn in bil en been? Misschien heb je last van het piriformis-syndroom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *