Ik (Rianne) had beloofd meer uit te wijden over de hoef, het gebit en de biomechanica van het paard. We beginnen bij de hoef!

Wist je nog dat er bij een paard die 35 km/h rent bij elke stap gemiddeld 800-1000 kg op moet vangen op zijn hoef?! In dit (wat vieze) filmpje van een geprepareerde hoef zie je wat er dan van binnen gebeurd (omdat het filmpje alleen op facebook te vinden is moet je deze even in een nieuw tabblad openen).

 

Schematische anatomie van de ondervoet

Pak het filmpje op facebook erbij en kijk mee:

1. De hoefwand

Bij het eerste pijltje zie je dat er gewezen wordt op de hoefwand, bij de standfase van de hoef (wanneer het paard met zijn volle gewicht op de hoef staat) wordt de hoefwand, door alle krachten die er op in spelen, naar binnen getrokken. De harde hoef, waarvan je verwacht dat er geen beweging in kan plaatsvinden, beweegt dus wel degelijk! Een gezonde hoefwand is dus van groot belang bij het goed kunnen functioneren van jouw paard.

2. Het straalbeen

Vervolgens zie je het pijltje wijzen op het straalbeen, het straalbeen wordt in de standfase naar beneden geduwd door de kanteling van het kroonbeen t.o.v. het hoefbeen. Artrose in een straalbeen kan dus voor veel problemen zorgen tijdens het lopen (kreupelheden/pijnklachten).

3. De diepe buiger

Als het straalbeen naar beneden wordt geduwd, duwt deze op zijn beurt weer tegen de diepe buigpees aan. De diepe buigpees eindigt op het hoefbeen (het onderste botstuk in de ondervoet) en zorgt ervoor dat er in het gehele onderbeen spanning wordt op gebouwd. Je kunt het een beetje vergelijken met een pijl en boog. De boog wordt gespannen door de kracht van het straalbeen op de pees, als de hoef vervolgens loskomt van de grond wordt veel kracht gegenereerd vanuit de spanning van de pees.
Peesblessures zorgen voor een slechte kwaliteit van de pees, zwelling en pijnklachten. Hierdoor kunnen krachten niet goed overgebracht worden. Pezen worden ten alle tijden behoorlijk zwaar belast, zijn slecht doorbloed en hebben dus zeker 6-12 maanden nodig om te herstellen (afhankelijk van de ernst van het peesprobleem)! Geduld en motivatie zijn dus zeker nodig in zo’n revalidatie traject.

 

Vond je dit interessant? Blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs en ontwikkelingen in onze nieuwsbrief!

*Videoblog* Wat gebeurd er allemaal in de hoef bij belasting??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *