De gevoeligheid van een paard

Als jij jouw paard met 1 vingertop heel licht aanraakt, bijvoorbeeld op de schouder of de flank, dan zie je de huid trillen. Een paard is dus zo gevoelig dat ze zelfs die hele lichte aanraking van je vingertop voelen.

Helaas maken veel ruiters paarden ongevoelig. We stompen het paard af door onkunde en te weinig controle over onze houding, zit en bewegingen. Het been van veel ruiters is constant tegen het paard geklemd, om grip en balans te houden. Na een tijdje reageert het paard hier niet meer op, het raakt eraan gewend, en denkt, die druk betekend niets meer, want die druk is er altijd.

Dus jij als ruiter moet zo stil en gevoelig zijn in je houding, zit en bewegingen dat jouw paard wel die lichte druk weer kan voelen. Jouw paard wil namelijk niet geschopt worden, of in zijn mond getrokken worden. Als jij als ruiter die verantwoordelijkheid niet neemt om aan je eigen lichaam te (blijven) werken, en te leren om in balans te blijven zitten op een bewegend paard dat voorwaarts gaat en op en neer gaat onder je, dan is dat op een bepaalde manier eigenlijk wreed en niet eerlijk tegenover je paard.

Leer daarom beter zitten, en beter rijden.

Maar hoe doe je dat dan?

Stel je komt als ruiter bij ons, omdat je klachten hebt of je weet dat er iets mis is met je houding en/of zit. Maar je komt er zelf niet achter wat het probleem is of wat je er aan moet doen.

Wij kijken dan waar de verbeterpunten zitten en gaan met jou aan de slag. We leren jou hoe je jouw houding beter op kunt bouwen. Vaak “vallen” ruiters bijvoorbeeld terug  in het zadel vanuit staande positie i.p.v. rustig en gecontroleerd neer te komen. Hierdoor trek je onbewust meer aan de teugels dan nodig is.

Met het advies ga maar heel veel rijden en oefenen, dan komt het wel goed kom je er namelijk meestal niet. Daar heb je specifieke begeleiding voor nodig. Om controle te krijgen over je lichaam zullen we deelbewegingen met je gaan oefenen. Elk deel van je lichaam moet je onder controle krijgen. Pas wanneer je de nodige deelbewegingen onder de knie hebt wordt je totaalbeweging vloeiend.

Longeerlijn

Soms is het voor het aanleren van de deelbewegingen nodig om aan de longeerlijn te trainen.

Hierdoor gaat jouw leerproces namelijk nog veel sneller omdat je je puur op jezelf kunt concentreren. Als het nodig is halen we ook je teugels weg, want dan kun je niet meer aan de teugels trekken of hierop onbewust je balans proberen te zoeken. Je moet dan op zoek naar de balans in jezelf. Op deze manier kunnen we je leren om je houding beter op te bouwen, en tot een onafhankelijke zit te komen.

Als je voor het eerst aan de longeerlijn rijd zonder teugels, dan kan het zijn dat je na het staan in je stijgbeugels je balans wat verliest bij het neerkomen. We leren je dan de juiste beenligging aan, en leren jou je bewegingen/ biomechanica aan te passen aan de bewegingen van je paard. Net zo lang tot dat je het beheerst. Daarna doen we bijvoorbeeld nog oefeningen met de armen om je balans te oefenen, en geven je daarna pas de teugels terug. De volgende stap is dan het toepassen van dat wat je geleerd hebt, tijdens het rijden zonder longeerlijn.

Op de bovenstaande manier kun je jouw patronen van bewegen veranderen tot een mooie totaalbeweging. Dat zou dus nooit gebeurd zijn als we hadden gezegd, ga gewoon maar rijden en oefenen, want…

Persoonlijke en individuele begeleiding

Om meer te leren over je houding, zit en bewegingen, heb je dus soms een longeerlijn nodig, maar altijd iemand die goed kan zien wat de verbeterpunten zijn in jouw houding. En daar zijn wij voor! We helpen jou één voor één jouw lichaamsdelen onder controle te krijgen, en het daarna een geheel te laten worden. Je paard zal het waarderen!

Overtuigd dat je als ruiter ook aan je eigen lichaam moet werken?

Vaak zie je schattige veulentjes in de wei in het voorjaar. Deze veulentjes zullen ooit bereden worden door ruiters. En het maakt je soms verdrietig bij de gedachte dat veel van deze ruiters zich niet realiseren hoe een paard zich kan voelen als we niet beschikken over een goede houding, zit en beweging. Het veulentje heeft er ook niet voor gekozen om een dressuurpaard of springpaard te worden. Paarden moeten natuurlijk een bezigheid hebben, maar we moeten zorgen dat ze deze bezigheid als prettig ervaren. Dat kunnen we alleen bereiken als we onze uiterste best doen om te werken aan ons eigen lichaam, net als dat we zorgen dat ons paard nieuwe hoefijzers krijgt als dat nodig is. We hebben het altijd over dat we graag een blij paard willen hebben, maar een paard zal net blij zijn als jij niet aan jezelf hebt gewerkt…..

Dus wees bewust en indien nodig kom in actie, werk aan je eigen lichaam om optimaal te kunnen genieten samen met je paard.

Oefening

Begin eens met bij jezelf na te gaan of de “blokken” van jouw houding op de goede manier staan opgestapeld zoals op het plaatje hiernaast.

Want als het onderste blok van een blokkentoren niet goed staat, zul je daarop nooit een toren kunnen bouwen die in balans staat.

Kun je ook een loodlijn trekken door je oor, schouder, elleboog, heup en enkel?

 

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Laten we vandaag eens eerlijk naar ons lichaam, houding en zit kijken